4 Haziran 2018 Pazartesi

Karanlık Zihinler-Alexandra Bracken



Selaamm😁😁Koccaman bir kitabı devirmenin haklı gururuyla geldim.Dile kolay 570 sayfaydı.😥Ama bitirdim.
.
Kitabımızın konusu, 5 (yeşil, mavi, sarı, turuncu ve kırmızı) renge ayrılmış 18 yaşının altındaki çocuklar ve yetenekleriydi. Bu yeteneklerin bazıları zararsız olsa da bazıları insanlar için biraz tehlikeliydi. Konusunun ilgimi çektiğini söylemeliyim. Karanlık Zihinler zaten uzun zamandır okunmayı bekliyordu😅. Bende #distopyaokuyoruz etkinliğimizde kendisini seçtim.
.
Kitapla ilgili düşüncelerime gelirsek..Başlangıçta ilgi çeken bir konusu olsa da bazı noktalarda özgün bulmadığımı belirtmeliyim.Distopya türündeki bazı kitaplardan parçalar bulmak çok kolaydı.Ki bu türde bu affedilemez bir hata bile sayılabilir.
.
Yazarın ilk kitabı olduğunu öğrendim ve bu yüzden bazı hatalarının ve tekrarlamalarının olduğunu sanıyorum.Zaten ilk kitapların çoğunda buna benzer hatalar olur.Umarım diger kitaplarında bu eksiklerini kapatır.
.
Seriye devam eder miyim? Emin değilim. Açıkcası karakterlerin yeterince düşünülmediğini ve hikayenin derinlemesine kurgulanmadığını hissediyorum.Özetle kitap beklentilerimi tam olarak karşılamadı malesef.
.
🕯Bana en beğendiğiniz distopya eseri ya da seriyi yorumlarda söyler misiniz? Böylece tavsiye bir liste de oluşmuş olur.
Hepinize mutlu haftalar.😊

Ulak-Okay Tiryakioğlu



Selam millet!!😀Bugün ilk defa okuduğum ve kalemine bayıldığım bir yazarın kitabıyla geldim.
Bu yazar sevgili Okay Tiryakioğlu. Kitap ise Ulak:Çelik Hilal'in Gölgesinde.
.
Dediğim gibi ilk defa okuduğum bir yazar ve bende bir süredir yerli yazarlardan beğenebileceğim birilerini bulmaya çalışıyordum.Ki buldum.😁
.
Ulak kahramanımız Nuri'nin başından geçenlerin anlatıldığı bir seri.İlk kitapta Nuri'nin Çelik Hilal teşkilatına katılmasının hemen öncesinde yaşadıkları ve keşfedilme hikayesi anlatılıyor.
.
Osmanlı ve dönemin gizli örgütlerine bir ilginiz varsa bu kitabı kaçırmamalısınız bence. Üstelik sıkmadan, Osmanlıca kelimelere boğmadan ve gayet sade bir dille yazıldığı için oldukça okunuyor.
.
Sayfa sayısı olarak çok ince bir kitap olduğunu söylemeliyim.170 küsür sayfa bir çırpıda bitip tadını damağınızda bırakıyor.Bir an önce ikinci kitaba geçmek istiyorsunuz.😁
.
Umarım yakın zamanda daha fazla kitabını okuma şansı bulurum.☺
.
Keyifli okumalar.😁

Panoptik Bela-Kadir Daniş




Selamlarr!!😊☺😊Çok farklı bir kitabın yorumuyla karşınızdayım: Panoptik Bela.😍
.
Öncelikle kitabın konusundan kısaca bahsedeyim.Kitabımıx Osmanlı döneminde geçiyor ve Yıldırım Agah isimli bir dedektifin başından geçenleri anlatıyor...Hal böyle olunca Dedektif Hercule Poirot ve Sherlock Holmes hemen akla gelmeden olmaz.Ama bizim Yıldırım Agah'ın bir de büyük gizemi var.😁Peki ne mi ? Okuyup öğrenmelisiniz.😁
.
Kitabın yazıldığı dil ve anlatımdaki düzenli kaos kesinlikle orijinaldi diyebilirim.Birimiz beğendi diye diğerinin de beğenmesine gerek yok elbette.Kafa karıştırıcı olduğu kesin tabi.😁Söylemeden geçemeyeceğim.Kimi zaman olayı dondurup bambaşka bir mekan ve zamana dair bir şeyler anlatılmıştı.Bazen uzun tutulmuştu bu kesintiler.Bu nedenle okuma hızım ve heyecanımda zaman zaman bölündü.
.
Kesinlikle bir araştırma ve donanımlı bir yazarla karşı karşıya olduğumu daha ilk sayfadan anladım. Osmanlıca kelimelerin fazlaca kullanılması güzeldi.Tabiki dipnotlar olsaydı diye düşünmedim değil.Çünkü bazı yerlerde hiç bilmediğim kelimelerle karşılaştım.Yine de kitap enfesti.
.
Gelelim beğendiğim yanlarına😁😁Dedektifin hikayesini ve hikayenin kurgusunu çok beğendim.Kafa yorulduğu ve ince ince işlendiği belliydi.Yazarı tebrik etmek gerekir böyle derinlikle düşündüğü için.Yan karakterlerin de hikayelerinin olması, onlara da değinilmesi, hikayenin gerisine dönülen flashbackler ve diğer bütün detaylar harikaydı.
.
Kesinlikle okunmalı diyorum ve kaçıyorum.😁😁😅
.
Keyifli okumalar.☺

Kağıt Büyücüsü-Charlie N. Holmberg




Bu kitap uzun zamandır okumayı umduğum kadar büyülü ve güzeldi.Bir serinin ilk kitabı olması ve büyü içermesi arka kapak yazısındaki Harry Potter benzetmesinin sebeplerinden sadece birisi.Yepyeni büyülü bir dünyaya girmek muhteşemdi.
.
1900'lü yıllarda ve İngiltere'de geçen hikayemiz Ceony Twill isimli bir büyücüyü anlatıyor.Bu dünyada insanlar akrabalıklarla alakasız bir şekilde (HP dünyasından farklı olarak) büyü yeteneğine sahip olabiliyor ve Tagis Praff adındaki bir büyücülük okulunda eğitim görüyorlar.Daha sonra ise bağlandıkları büyülü nesne ile ilgili çıraklık eğitimine başlıyorlar.İşte hikayemiz tam olarak Ceony'nin bir Kağıt Büyücüsü olmasından itibaren başlıyor.😍
.
Ceony'nin hikayesi aynı Harry'nin hikayesi gibi büyü, macera ve heyecan dolu.Ve yakışıklı kağıt büyücüsü Emery Thane'i de unutmamak gerek.😍
Ki ilk kitap çoğunlukla onunla ilgiliydi.Serinin diğer kitaplarını ve hikayenin devamını heyecanla bekliyorum.😍
.
Eğer fantastik ve sihirli bir dünya arıyorsanız ve benim gibi büyüyü özlediyseniz Kağıt Büyücüsü tam size göre.
.
Keyifli okumalar😉😀

Pinokyo'nun Rüyası-Selvi Atıcı



Öncelikle belirmek istiyorum, bu benim Selvi Atıcı 'dan okuduğum ilk kitaptı.Yerli yazarlara daha çok şans vermek ve zaman ayırmak için alıp okumak istedim.Belki okumaya başlamak için yanlış kitaptı.Çünkü sonradan öğrendiğim kadarıyla bir serinin parçasıydı ve ilk parçası da değildi.😥Yine de bana sorun olmaz dediler ve okudum.😊
.
Pinokyo'nun Rüyası kitabı, başına kötü olaylar gelmiş esas kızımızın biricik yakışıklı doktorumuzla karşılaşması ve sonrasında olanlardan oluşuyor.Nasıl ve neden bilmem ama çok daha fazla aksiyon, dram ve romantizm beklemiştim.Beklentiyle kitap okumamak gerekiyor, yeniden hatırlamış oldum böylece.😥
.
Kurgu açısından bakarsak bana göre sadece tanışmaları çok orijinaldi.Onun dışındaki olaylar ise herhangi bir Wattpad hikayesinde olduğu şekilde ilerlemişti. Bitirmekte zorlanmamın sebebi buydu belki.
.
Okuduğuma sevindim.Böylece kendimize hitap eden ve etmeyen yazarları seçebiliyoruz bana kalırsa.Ki bu insanı basılan kitaplar deryasında yolunu bulmak konusunda çok rahatlatıyor.
.
Keyifli okumalar dilerim.İyi akşamlar.😘

Hava Uyanıyor-Elise Kova



Selamlarr😁Haftalar sürse bile sonunda kitabı bitirdim.Ve sıra yorumunda 😊
.
Hava Uyanıyor arka kapak yazısında da yazdığı gibi fazlaca Avatar Son Hava Bükücü'ye benziyor.Tahmin ediyorum biraz esinlenme olmuş.Bu kötü bir sey değil tabi.Bambaşka bir yazardan ve bambaşka bir dünyada olmaz ve yine büyüyle karşılaşmak çok güzeldi.
.
Kitap yine bir yazarın ilk kitabı.Bu yüzden anlatım ve hikayede bazı çiğlikler var.Serinin devamını merakla bekliyorum çünkü ikinci kitabın daha iyi olacağını düşünüyorum.
.
Karakterlerin benim için önemi fazladır.Acemi, "büyücü olduğumu yeni ögrendim" modundaki genç kız daha önceki benzerlerine göre (mesela Harryciğim😊) biraz farklı.Ki bunu sevdim.😄
.
Okuyup bir şans vermeyi ve bana yorumlarınızı söylemeyi unutmayın😊😊
.
Keyifli okumalar😀

Sonsuzluğun Sınırında-Melissa E. Hurst



Selamlar millet!😁Çok mutluyum.Çünkü eski kitap okuma hızıma kavuşuyorum yavaş yavaş.6 yıldır süren reading slump nihayet bitiyor umarım.😊
.
Gelelim kitabın yorumuna😊😊.Adından ve kapağından anlaşılacağı üzere Sonsuzluğun Sınırında bir bilimkurgu romanı.Ki ben bu türü çok seviyorum.😍
.
Kitabımızın kahramanları Bridger ve Alora.Biri 2013'te biri 2146'da.Hikaye hakkında spoiler vermeden yorum yapmak istiyorum.Bu yüzden sadece kitap hakkında düşündüklerimi yazacağım.
.
Kitap iki kişinin ağzından yazılmış.Barbarlar Şehri de bu şekilde yazılmıştı.Açıkcası bu biraz kafa karıştırıcı olabiliyor.Diğer taraftan bölümlerin kısa olması okuma hızımı arttırıyor.Bu benim çok hoşuma gitti. 😁
.
Bilimkurguda olması gereken birçok detay atlanmadan işlenmişti ve yerli yerindeydi.Olay örgüsünün sona doğru çözülmesi oldukça güzeldi.
.
Bridger'in ve Alora'nın arasındakilerin birçok (yerli-yabancı) genç yetişkin kitabında olduğu gibi seriye bağlamış gibi ilerlememesini çok beğendim.Çünkü öyle olduğunda insanın ağzında yapay bir tat bırakıyor kitaplar.
.
Bir diğer beğendiğim özellik konunun özgün olmasıydı. Zaman yolculuğu gibi bir konu benim gibi tüm Doctor Who severlerin hoşuna gidecektir.☺😊Yazarın gelecekte daha iyi işler çıkarabileceğini düşünüyorum.
.
Tavsiye ediyor muyum? Elbette😁
.
Keyifli okumalar😀

Barbarlar Şehri-Lee Kelly



Birçok gelecek odaklı distopyada olduğu gibi yaşanan bir Dünya savaşı sonrasında iki kızkardeşin öyküsünü anlatıyor Barbarlar Şehri.
.
Phee ve Sky, anneleriyle birlikte olduklarına şükrederek ve hayatta kalmak için çalışarak yaşamaktadır. Kış için Park'a geri dönmek üzere yola çıkarlar. Ama yolda mola verip anneleri tarafından savaştan önce yaşadıkları eve ilk defa götürülürler. Evdeki kasada bulunan günlük hayatlarına ve savaşa dair bilmedikleri birçok sırrı barındırmaktadır. Artık ne Park'a ne de Park'ı yöneten Rolladin'e aynı şekilde bakamayacaklarının farkındadırlar. Sonrası gizemli ve yakışkli İngiliz adamlarla tanışma, kaçış ve yepyeni bir yuva bulma umudu... Peki her şey yolunda gidecek mi? Buldukları yeni yuva onlara istediklerini verebilecek mi?
.
Barbarlar Şehri iki kızkardeşin ağzından yazılmış ve birkaç sayfadan oluşan bölümler halinde yazılmış bir genç yetişkin romanı.Genç yetişkin diye çocukça olduğunu düşünmeyin bence.Çünkü kitap gayet akıcı ve sağlam bir kurguya sahipti.Distopya türünü sevenlere kesinlikle tavsiye ederim.😊
.

Hayvan Mezarlığı-Stephen King


Selamlar!

Kesinlikle Stephen King'in en iyi eserlerinden biridir Hayvan Mezarlığı.
.
Hayvan mezarlığı Stephen King'in okuyabildiğim ilk ve tek kitabı sanıyorum.Ama Stephen King aşığı olmam için yetmişti.Adam resmen okurken gözlerinizin önüne seriyor olayları.Bazı yazarların uzun uzun betimleme yapıp elde edebildikleri tek şey sayfalarca yazı iken Stephen King adeta film gibi bir okuma keyfi yaşatıyor.
.
Kitabın konusu Evcil hayvanları (malesef) ölen bir ailenin, yaşadıkları yerin yakınlarındaki Hayvan Mezarlığını öğrenmeleri ve kedilerini oraya gömmeleri ile başlıyor.İşin ilginç yanı ise tek bir karakter ismini bile kitabı tekrar elime alana kadar hatırlamıyordum (e nerden baksanız 5-6 sene önce okumuşum kitabı😥) ama baş karakterin o mezarlığa giderken yürüdüğü yol ve o çalılıklar dün gibi aklımda.Hatta gerginlikten nefes nefese kaldığımi hatırlıyorum.
.
Amerikalıların çoğu hareketini anlayamadığım gibi o zaman da kedinin ölümünü neden kabullenmediklerini anlamamıştım.Tamam evcil hayvanın seviyorsun anladık ama ne olduğu belli olmayan bir mezarlıga niye gömersin.Üstelik üç aşağıya beş yukarıya netice konusunda uyarılmışsın.
.
Neyse kaptırdım kendimi yine.😅Korku ögesi var o yüzden çok küçükler belki biraz rahatsız olabilirler.Ama kesinlikle Hayvan Mezarlığını okuyun derim.Şimdi yaşınız uygun değilse listenize alın daha sonra okuyun olmadı 😉

Goblin Kral-Katherine Addison



Bu yıl okuduklarım arasında en uzun süre elimde kalan kitap oldu Goblin Kral.Ne yazık ki ben çok başka beklentilerle başlamıştım kitaba.Şimdi gelelim yoruma.Ne bekledim ne buldum.😅
.
Açıkcası böyle bayağı fantastik, goblinli-elfli, büyücülü, sihirli ve aksiyon dolu bir kitap beklemiştim.Peki ne buldum?
.
Tamam kabul, kitapta goblin ve elfler var.Ama.Bu ama önemli.😅Eğer bu karakterlerin goblin ve elf olduğu belirtilmese ben kendimi fantastik değil de hiç bilmediğim bir ülkenin tarih kitabını (ya da kralının saltanat yıllığını) okuyor zannedebilirdim.
.
Kitap başkarakterimiz (tek başkarakter bile diyebiliriz hatta😥) Maia'nin (yarı elf-yarı goblin) kral olan babası ve abilerinin bir zeplin kazasında ölmesiyle başlıyor.Burada beklentim taht savaşları hatta ciddi derecede aksiyonlu sahnelerdi.Ya da dostun düşmanın birbirine karıştığı olaylar.Büyü ve hatta gerçek bir savaş.
.
Ne bulduğuma gelince...Maia'nın kral olmak üzere hiç eğitilmemesi dolayısıyla saray çalışanları tarafından sürekli eziklenmesi ve itilip kakılması.Çoğu zaman ona üzülerek okudum kitabı.Dostu ya da güvenebileceği kimse yoktu.Babasını, abilerini ve yeğenlerini tanımıyordu.

Saraydan uzaklaşmak istediğinde onu gerçekten çok iyi anlıyordum.Çünkü yazar bizi kitap boyunca tahta çıkmanın bütün o sıkıcı detaylarıyla yüzyüze bıraktı.Ki bu birçok benzeri kitapta çok kısaca değinilen ve çabucak es geçilen uzun bir süreç.Bu konunun detaylı işlemmesini sevdim ama aksiyon da olmadığı için kitapta sadece bunlar var gibiydi.
.
Spoiler vermek istemesem de biraz fazla konuştum sanırım. 😅😅Keyifli okumalar😄😄

Aşk Ayetleri-Habiburrahman El Shirazy



Merhabalarrr!!Muhteşem bir kitap yorumuyla geldim.😀😀
.
Aşk Ayetleri (Ayat Ayat Cinta),filmini belki de 50 defa izlemişimdir.Hayatımda gördüğüm en güzel, en saf ve en temiz insanlardan biriydi Fahri isimli Endonezyalı üniversite öğrencisi.Panama Yayıncılık kitabını çıkardığında sayfalara dokunmak, bir kez de "okumak"için hemen kitabı satın aldım.Fiyatınında oldukça uygun olduğunu ve bunun için minnettar olduğumu da belirtmeden geçemem.😊😊
.
Kitabımızın konusu Fahri isimli Endonezyalı gencin Mısır'daki El-Ezher Üniversitesi'nde okurken başından geçen hikayesidir.Bu hikaye ilham verici olduğu kadar ufuk açıcıdır aynı zamanda.
.
Fahri iman sahibi ve hayatını dini çerçevede yaşamaya çalışan bir gençtir.Hikayesi ise kitabın arka kapağında da belirtildiği gibi "çağdaş bir Yusuf masalı".Ki bence, bu kitap için yapılabilecek en güzel ve yerinde tanımlama bu olabilirdi.
.
Fahri İslami kurallara uygun yaşamak isterken birçok felakaetle karşı karşıya kalıp zihnini ve imanını sağlam tutmaya çalışrken bizde evlilik esasları, helal daire, İslam'da kadının önemi vb. birçok konuda bildiğimizi zannettiğimiz bir sürü detay ve incelik öğreniyoruz.
.
Bu kitabı, İslam'a karşö şüpheniz, imanınızın zayıfladığından endişeniz, İslam'da aşk ve evlilik konularına merakınız, aklınızda "İslam'da aşk nasıl olur?" benzeri sorularınız varsa Aşk Ayetleri tam size göre bir kitap bence.
.
Kitapla ilgili bir diger etkileyici detay ise,yazarı Habiburrahman El Shirazy'nin kitabı eşine evlilik mihri olarak yazmış olmasıydı.Bilmeyenler için mihir;İslam hukukunda erkeğin kadına evlenirken verdiği veya vermeyi taahhüt ettiği para, mal veya menfaat hediyesidir.Bence bir erkeğin mihir olarak böyle harika bir hikaye yazması muhteşem bir olay.
.
Bu kitabı okumanızı ısrarla tavsiye ediyorum 😅😅Keyifli okumalar!!😁

Sonat-Işılsu Gültekin



 Sonat'ı çok uzun zaman önce Wattpad'de okuyup bitirmiştim.Geçen ayki kitap alışverişimde de kitabı satın aldım.Sevdiğim kitapların elimde olmasını tercih ediyorum sanırım.
.
Kitaba gelirsek bir aşk hikayesi olduğunu söyleyerek başlayabiliriz.Ama sadece bir aşk hikayesi yok bu güzel kitapta.Macera ve polisiye türlerine de yakın bir konusu vardı.
.
Hazan ve Hazar'ın arasındaki aşk, Hazar'ın durumu bana çok dokunmuştu.Galiba ben umutsuz bir romantiğim.Her ne kadar sevmiyorum desemde kurgusu olan aşk hikayelerini çok seviyorum.
.
Kimi bookstagramlar kitabı Wattpad'den çıktığı için yerden yere vuruyor.Ben buna katılmıyorum.Hem kitabın size hitap etmemesi iyi olmadığı anlamına gelmez.Eğer bu ayrımı yapamıyorsanız ve saygı çerçevesinde yorum yapmayacaksanız zaten bookstagram olmanız baştan hatadır.
.
Bu arada Wattpad'de yayınlanırken kitap her bölümde harika şarkı önerileriyle yayınlanmıştı.O şarkıların bir kısmı hala telefonumda kayıtlıdır.Muhteşem parçalar gercekten.Sırf müzik zevkinden dolayı bile bu yazar okunabilir bence😊
.
Imkansız aşk içeren diğer kitaplardan farklı olarak bana daha inandırıcı ve gerçekçi geldiğini söylemeliyim.Yazar kitapta diğer romantik kurgulardan ayrı ve değişik bir kurgu yaratmaya çalışmış.Bunu çoğunlukla da başarmış zaten.Yalnızca bazı konular beğenimi azalttı.Yinede ben Türk yazarlara ve özellikle gençlere şans verilmesinden yana olduğum için daha fazla eleştirmemekten yanayım.
.
Sadece iki alıntı bırakacağım.
.
"Pençelerini çıkarmış bir tilki, Aslan'ın karşısında ne kadar şansı olduğunu düşünüyor?"
.
.
“Sevgilim, o kadar gece ki neredeyse sabah.”

Ötekiler Arasında-Jo Walton



Öncelikle şunu söyleyeyim enfes ve dopdolu bir kitaptı.Buna benzer başka kitaplarda okumak istiyorum.Ve sanırım nereden bulabileceğimi de az çok biliyorum.😀Sagolsunlar arka sayfalarda öyle bir kitap listesi vardi ki.Tam 154 kitap 😍😍
.
Kitabın konusuna gelirsek ikiz kızkardeşler olan Mor ve Mori ( aslında isimleri Morganna ve Morwenna kendileri gibi bir büyücü olan ama dunyayi ele geçiemeyi planlayan annelerini durdurmak isterler.Ne yazık ki bu sırada Morganna ölür ve Morwenna da topal kalır.
.
Hikayemiz buradan başlıyor ve 15 yaşındaki bir kızın ağzından anlatılıyor ve 1979-1980 yıllarında geçiyor.
.
Ve Morwenna bir kitapkurdu!!😊Ki kitabın bu tarafı da bana çok hitap etti.😍😍(Hitap etti derken bayıldım demek isteyen okur kişisi😍😍)Sadece Morwenna ile tanışmak bile bu kitabı okumak için yeterince iyi bir sebeptı bana kalırsa.
.
Babası ve onun ailesiyle yeni tanışan Mor, hayattaki yerini sorgularken bir yandan da kızkardeşinin yokluğunun acısıyla uğraşıyor.Tabi bir de yatılı okuldaki saçma sapan kurallar var.😥
.
Kızımızın büyü yapabildiğini ve perileri görüp onlarla konuşabildiğini de söylemeden geçmemek gerek elbette.😅
.
Annesi tekrar bir şey yapmayı deneyecek mi endişesi de cabası tabi.Benden tavsiye etmesi sizden okuması😁😁

Şark Kedisi-Annemarie Schimmel



Şark Kedisi 
.
Öncelikle söylemem gerekli sanırım.Eğer kedi seviyorsanız bu kitap tam size göre.😺😺
.
Kediler ile ilgili birçok kültürden nlarca hikaye, menkıbe, rivayet, masal içeren kitapta yine birçok kültürden çizim, resim, gravür vb.eserler bulunmakta.👱👮👲👳👷💂😺😺
.
Şahsen kedisever biri olarak benim için çok keyifliydi bu kitap.😻😻😻
.
Ayrıca yazar birçok şiir ve mersiyenin de hem Türkçesini hem de Almancasını kitaba eklemiş.Ki bence bu çok hoş bir detaydı.😍😍
.
Özetle eğer kütüphaneden almamış olsaydım asla başucumdan ayırmayacağım dopdolu bir kitap kendisi.😍😍
.
Ben okurken çok keyif aldım.Umarım sizde okuyup beğenirsiniz😘😘
.

Yarım Dünya-Hiromi Goto



Yarım Dünya 

Tam 2 saat gibi bir sürede 200 küsür sayfalık bu fantastik kitabı okudum.Uzun zamandır reading slumpta olan ben kendime hayret ettim.
.
.
Dediğim gibi kitap fantastik.Ilk 70-80 sayfada 'ee ne oluyor şimdi?" durumundaydım.Oradan sonra olaylar açılıyor.Kafamda sürekli Spirited Away izliyormuşum gibi hissettim.Melanie adındaki bir kızın kaçırılan annesini bulmak için Yarım Dünya'ya gitmesi ve orada yaptığı bir seçim konu alınıyor.
.
.
"Düşmanlarınıza onların size yaptığı şeyin aynısını yapacak mısınız?"kitabın ana sorularından biri.
.
.
Japon edebiyatında böyle mesajlar çok vardır.Alt metni olan filmler ve animeler yapılır. :) .

Korkak ve Canavar-Barış Müstecaplıoğlu



Korkak ve Canavar 
.
.
Öncelikle söylemeliyim ki kitap benim beklentimin üzerindeydi.
.
.
Yazar bize resmen yepyeni bir evren ve büyü ve çeşit çeşit yaratıklarla dolu bir dünya sunuyor.😍Yarattığı kişilik ve karakterler oldukça özgün ve sağlamdı.👏Belki mükemmel değil ama gelecek vaadettiği kesin. 👍Şöyle güzel bir fantastik roman okuyayım diyenleri derhal bu yana alayım.😂😂Çünkü Perg Efsaneleri serisi okurdan hakettiği ilgiyi görmüyor bence.
.
.
Hikayemiz kötü bir karaktere karşı birleşmek zorunda kalan ilginç bir grubun yaşadıklarını, başlarından geçen çeşitli sınavları ve az da olsa kendi hikayelerini anlatıyor.Ki bana göre hepsi gayet ilgi çekiciydi.
.
.
Leofold ve Liddek'e bayıldım😍😍Ama onların kim olduğunu anlatmayacağım.Bence okuyup kendiniz keşfetmelisiniz.😁😁
.
.
Korkak'ın ve Canavar'ın hikayeleri hakkında daha çok şey öğrenmek istediğim için seriye kesinlikle devam edeceğim.
.
.
Spoiler vermeden kitap yorumlamak ne zormuş yahu😥

Bir Çöküşün Öyküsü-Stefan Zweig


Bir Çöküşün Öyküsü 

 Bu kitap hakkında ne kadar video izlediysem hepsinde sadece beğeni sözleri vardı.Sanki kimse bu kitabı (yada Zweig'i) neden beğendiklerini anlatamıyor gibiydiler.Bende belkide gerçekten çok karmaşık, böyle derin bir kitaptır diye düşünmüştüm.Keşke birileri içeriğinden daha düzgün bir şekilde bahsetseydi.

Bana göre özentilikten popüler olan bir kitapla karşı karşıyayız.Çünkü böyle bir kitabın bu kadar geniş bir kitleye hitap etmesi bence mümkün değil.Her yaştan bu kadar çok kişinin bu tarz bir kitabı beğenmesi ihtimal dışı geliyor.Yani yaşça büyük bookstagram ve booktuberlar neyse de herkeste gördüm şu kitabı.16 yaşındakiler ne anladı da nesini beğendi çok merak ediyorum.

Benim kitaba yorumum ise, beni açmadı.Başı sonu olmayan, girizgahsız ve amaçsız kitapları sevmiyorum.Biz bu kadını niye okuduk? Bu kadın kim? Neden hikayesini, hatta hikayesini geçtim, ölümüne beş kalasını okuyoruz ki?Bir de bu kadın niye kovuldu bu saraydan?Niye kimse arka çıkmadi?Zaten Fransızların bu lakayt, eğlenceye ve zevke düşkünlüklerinden de hiç hazzetmem.

Bu arada nedense köydeki aşığı olarak Fantastik Canavarlar'daki Credence'i canlandırdım.😒😒Kitaptaki en şaşırdığım bölümde onun kadını dövmesiydi sanırım.😮😮 Bu kadar belirsizlik bana fazlaydı.

Deliryum-Lauren Oliver

Deliryum

 Genç-yetişkin türünün bir başka örneğiydi Deliryum.

Sanırım artık 25 yaşına yaklaştığım için bu tür bana pek hitap etmiyor.Deliryumda eksik çoktu ve konusu oldukça orjinal olmasına rağmen beni çok etkilemedi.Detay vermesini beklediğim bazı bölümlerde detay vermemişti.Yanlış hatırlamıyorsam bir seri olduğunu okumuştum.Belki de bu yüzden bazı şeyler çok aydınlatılmamıştır.

Genel olarak kitabın konusu distopik bir gelecekte Amerika'da aşkın bir hastalık olarak addedilmesi üzerine kurulmuş.Bir ameliyatla beyinden sevginin çıkarılabilmesi sonucu toplumun düzenlenebileceğine inanılmış bir gelecekten bahsediliyor.

Esas kızımızın ameliyatına 3 ay kala yaşadıkları ve aşkı öğrenmesi hatta keşfetmesini okuyoruz.Ki bu bana göre oldukça ilgi çekici bir konuydu.Kitabın sonunda esas oglanla ayrı düşmeleri beni üzdüyse de sonun da buluşacaklarını tahmin ediyorum.

Kütüphanede bulamadığım için serinin diğer kitaplarını alamadım ama denk gelirsem mutlaka alacağım.

Açlık Oyunları-Suzanne Collins


Açlık Oyunları serisi yorumu

Açlık Oyunları distopya furyasının ilk duyduğumuz örneklerinden biri.Katnis Everdeen'in kızdardeşi yerine Açlık Oyunlarına katılmak için gönüllü olmasıyla başlıyor hikayemiz.Acımasız Başkan Snow ve onun insanları korku ve baskı altında tutmak adına başlattığı 74 yıllık geleneksel oyun.Oyun adı altında insanların birbirini öldürmesini ve hayatta kalmak için her şeyi yapmasını bekleyen bir süreç.
Şahsen ben oyunların felsefesini anlayana kadar (ölümleri ve baskıyı) acaba eğlenceli bir olay mı diye düşünmüştüm.E tabi yıllsr önceydi bende biraz naif davranmışım 😯


İşin aslını öğrenince Başkandan ne kadar nefret ettiğimi (hala da ediyorum) hatırlıyorum.
Gelelim 3.kitaba.Benim serideki en sevdiğim kitap Alaycı Kuş.Peeta'nın aşkı, başına gelenler, beyni yıkanmışken bile mantıklı davranması.O kelepçeleri çıkarttırmaması bana çok dokunmuştu.Fedakarlığı mesela.Katnis'in bunlara karşı biraz daha ona sevgi duymasını isterdim.Ama kitap sonunda epilogda anlıyoruz ki 10 15 sene sonra ancak evlenmiş ve çocuk sahibi olmuşlar.Neyse ben Katnis'e giydirmeye başlamadan susayım.En nihayetinde  "KAZANMAK ÜN VE TALİH, KAYBETMEK İSE KESİN ÖLÜM ANLAMINA GELİR.

BU OYUNUN GALİBİNİN KARNI DOYACAK KAYBEDEN İSE ÖLÜMLE TANIŞACAK…
AÇLIK OYUNLARI BAŞLASIN . . ."

Zaman Makinesi-H. G. Wells

Kusursuzlar-Louise O’Neill



Selammm!😊😊
.
Hayatımda okuduğum en ilginç kitaplardan birinin yorumuyla geldim.😁Kusursuzlar #kitapyorumu ile yani.
.
Hemen söylemek istiyorum bu kitabı yazan kişinin hayalgücünü ve feministliğini kimse sorgulayamaz.😁
Kadın resmen olmadık bir erkek egemen toplum oluşturup kızları da fabrikadan çıkan birer ürün haline getirmiş.Tebrik etmek gerek.👏
.
Yorumumu spoiler vermemek adına kısa keseceğim için hemen beğendiğim yönlerine vurgu yapmak istiyorum.Bana kalırsa kitabın yazarı bize oldukça farklı bir distopya sunmuş.Hatta sunmakla kalmayıp ilk sayfadan bizi içine çekecek kadar iyi yazmış.Sadece "birazcık" uzatılmış gibi geldi bana.
.
Kadınların dünyadaki yerine ve ataerkil sistemler içindeki sıkıntılarına adeta parmak basmış.
Rüyalarıma giren kıyafet dolabı sahnesinden hiç bahsetmek istemiyorum hele ki.😅Sonuşta da ortaya harika bir kurgu çıkarmış.👏
.
Ve sonu...Ah o son.Ikinci kitabı merakla bekliyorum.
.
Keyifli okumalar.💜

Dalga-Todd Strasser

Dalga 
.
Dalga benim çok fazla merak ederek aldığım ve anlattıklarıyla bu beklentimi de gayet güzel karşılayan bir kitap oldu.
.
Kitabın konusuna gelirsek, Nazi Almanyası dönemini anlatmak için derste bir video izleten bir tarih öğretmenin başlattığı ufak bir deneyle başlıyor her şey.Kitapta bu deneyin büyümesini ve dalgalar halinde yayılmasını okuyoruz.Zaten yaşanmış bir olaydan esinlenilerek yazılması da ayrı bir merak unsuru yaratıyor.Evet, kitap, 1969 yılında Amerika'da bir lisede yaşanan olaylara dayanarak yazılmış, hatta bir de televizyon filmi yapılmış.
.
Insanın bu hayatta aradığı nedir? Tek başına bir yere gelmek mi yoksa daha büyük bir bütünün parçası olmak mı ister?Peki bir gruba dahil olduğumuzda neden diğerleri hemen dışlanır?Ve en önemlisi Naziler onca Yahudiyi öldürürken Almanlar neden ses çıkarmadı?
.
Dalga, bana hayatta "öteki"ne ne kadar karşı olunduğunu, sadece komutlara uymanın dayanılmaz hafifliğini, düşünmek zorunda olmamanın rahatlığını, bir gruba dahil olmanın konforunu neden kolay kolay bırakamadığımızı tekrar hatırlattı.Küçük bir alıştırmadan doğan bir örnekle bize verilmek istenen mesaj şuydu:"Halkanın içindeysen güvendesin.Eger değilsen hayatın daima tehlikede olacaktır."
.
Tarih öğretmeni Ben Ross, sınıfına ve tabi kitap aracılığıyla bize Nazi Almanyası'nda neden halkın katliama dur demediğini ve neden seslerini çıkarmadıklarını çok başarılı bir şekilde anlatıyor.Ben kitabı kesinlikle okumanızı öneriyorum.Hatta bilinçli tarih ve edebiyat dersi öğretmenleri tarafından öğrencilere önerilmesini ve sınıfta okunup tartışılmasını isterim.
.
Keyifli okumalar dilerim.😊😊


Rasselas'ın Hikayesi-Samuel Johnson

Peri-Öykü Odabaş Kanneci



Selamlaarr!😁
.

Peri @oyku_odabas tan okuduğum ilk kitaptı.Ve oldukça beğendim.😍Aşık oldum desem daha doğru olur hatta.
.
Peri'nin bana güzel gelen yanı diğer kitaplarda (ve wattpad'de) olduğu gibi yapma bebek gibi hareketlerde bulunmamasıydı.Gerek iç sesiyle gerek yaptıklarıyla bir bez bebek değilde kanlı canlı bir insan olduğunu hissedebildim.
.
Peri'nin babası ve diğerleriyle ilişkileri, (spoiler vermemek için kendimi zor tutuyorum😣), ayrıntılar, kitabın zaman su gibi akıyor ve her şeyi bir çırpıda düzeltiyormuş gibi (😒😑) yazılmamış olması çok hoşuma gitti.Hayatta yaşadığımız bazı şeylerin bizde iz bıraktığını, bazı insanların hayatımızı nasıl değiştirebildiklerini çok güzel bir şekilde yazmış sevgili yazar.😍
.
Kalemine ve diline de ayrıca bayıldım.Ne sıktı ve de paragraflarca betimlemeyle beni boğdu.Ki benim için bu da bir tercih sebebi.2.kitabı dört gözle bekliyorum.Muhtemelen Kasım ayı alışverişmde olacak kendisi☺
.
Herkese iyi haftalar!😚☺

Sarai-J. A. Redmerski

Sarai
.
Selamlar😊Sonunda bende şu meşhur Sarai kitabını okudum.Hemen yorumuna geçeyim.
.
Gerek Wattpad'de gerekse basılı eserlerde okuduğum birçok hikayedeki gibi bir kötü çocuk masum kız hikayesiydi.Açıkcası çok özgün bir tarafı olduğunu söyleyemeyeceğim.Benzerini çok gördüm bu kitabın.Bu yüzden -sevenleri kusura bakmasın ama- ben beğebmedim bu kitabı.
.
Neden? Çünkü; 200 sayfa boş laf okuduktan sonra Sarai bi anda Viktorla birlikte olmak istediğine karar veriyor, her nedense katil olmak istiyor, normal hayata dönmekte zorlanmasını anlarım ama döndükten sonra o son sayfayı sanırım hiç anlayamayacağım.
.
Olayların bana göre çok havada kalması ve hızlı gelişmesi, şu ne istediğinden emin olamayan, oradan oraya sürüklenen, kitaptaki en belalı aşık olmaktan kendini alamayan kız hikayesi artık beni sıkmaya başladı.Tamam bizde aşık olduk.Anlıyorum.Ama daha tanımadan etmeden -ki adam katil bunu da biliyor😒- aşık olup peşinden kedi yavrusu gibi koşmak nedir ya?
.
Konusu buna benzer başka kitaplar varsa söyleyin hiç okumayayım.Okunacak çok çok daha iyi onbinlerce kitap varken bunlarla zaman kaybetmemeliyiz bence.Tabi bu benim fikrim.Hep dediğim gibi; "Ben sevmiyorum diye seninde sevmemen şart değil."
.
Keyifli okumalar😊

Anayurt-R. A. Salvatore

Anayurt 
.
Selamlar !!😁😁Umarım güzel bir haftaya başlamışsınızdır hepiniz.☺Ben nihayet Anayurt'u bitirdim.😥Haydi yoruma buyrun.☺☺
.
Drizzt Efsanesi 1.kitap olan #anayurt elimde 15 güne yakın süründükten sonra sonunda bitti.😅Her ilk kitapta olduğu gibi oluşturulan ve tanıtılan evrenin anlatılması kitabın yüzde 90'ını oluşturuyordu.Yani bu büyülü dünyada işlerin nasıl yürüdüğü, hiyerarşik düzen ve inanç sistemi gibi en önemli unsurlar ve belki de hepsinden şaşırtıcı olanı anaerkil bir bilincin benimsendiği anlatılmıştır.
.
Anaerkil yapı demişken bizim bildiğimizin ötesinde bir kadın egemen düzenden bahsediyorum.Erkeğin ikinci hatta aşağı sınıf sayıldığı bu sistemde kadınlar yönetici ve aile reisi gibi yüksek konumlarda yer alıyordu.
.
Bu arada kitaba konu olan türün insan olmadığını, kara elf (drow) olduğunü da belirtmek gerekir diye düşünüyorum.Drowlar, Karanlıkaltı da denilen yeraltındaki devasa bir mağarada (Menzoberranzan) yaşamakta ve etraflarındaki tüm ırklardan nefret ederek yüzlerce yıl süren kan ve öfke dolu ömürler sürmektedir.
.
Drizzt  Do'Urden de bir kara elftir.Fakat onun yazgısında ailesinin umduğundan çok farklı bir yaşam vardır.
.
Evet kitap hakkında söyleyeceklerim bunlardı.13 kitaplık Unutulmuş Diyarlar serisinin ilk kitabı dilindeki ustalıkla kendine hayran bıraktığı kadar betimleme ve detaylı anlatımla da göz dolduruyordu.Lakin başta da belirttiğim gibi tüm ilk kitapların durgunluğuna sahipti.Yine de bu beyaz saçlı ve menekşe rengi gözlü kara elfi gittiği yere kadar takip edeceğim.☺🙂
.
Keyifli okumalar!!😀😀😀


Dostlar Beni Hatırlasın-Aşık Veysel

Selam🙂Bugün çok önemli bir aşık olan Aşık Veysel'in ölüm yıldönümü.Onu bazı şiirleriyle anmak ve bilmeyenlere de tanıtmak istedim.Hem anlaşılır hem de derin olması sebebiyle genç arkadaşların edebiyatımızın bu dalına ilgisini de arttırabileceğini düşünüyorum.Lafı çok uzattım.Buyrun 🤗
.
Ben giderim adım kalır
Dostlar beni hatırlasın. 
Düğün olur bayram gelir 
Dostlar beni hatırlasın 
Can kafeste durmaz uçar 
Dünya bir han, konan göçer 
Ay dolanır yıllar geçer
Dostlar beni hatırlasın 
Can bedenden ayrılacak 
Tütmez baca yanmaz ocak 
Selam olsun kucak kucak 
Dostlar beni hatırlasın .
Genç yaşımda felek vurdu başıma/ Aldırdım elimden iki gözümü
Yeni değmiş idim yedi yaşıma/ Kayıb ettim baharımı yazımı
.
Gönül sana nasihatım / Çağrılmazsan varma gönül
Seni sevmezse bir güzel / Bağlanıp da durma gönül
Olmayasın karaktersiz / Çok konuşan yerli yersiz
Adın doğru kendin hırsız / Karanlıkta dolaşırsın.
.
İftihar ettiğim en büyük muradım / Türk oğluyum temiz Türk’tür ecdadım
Ben bir Türk oğluyum Veysel’ dir adım / Korkmaz yılmaz ulu Türk’ tür ecdadım.
.
Şu alemi yaratan bir / Odur külli şeye kadir
Alevi Sünnilik nedir / Menfaattir varvarası…
.
Selam saygı hepinize
Gelmez yola gidiyorum
Ne şehre ne de köye
Gelmez yola gidiyorum…